Každá oblast je specifická a má svoje speciality, takže receptů a postupů bude časem hodně.
Někde se nebojí sníst koně, někde slezinu, nebo dršťky a někde si prostě jen tak udělají zastřené vejce a nastrouhají si na něj nejdražší houbu na světě!
Budeme rádi za každou zpětnou vazbu, třeba i s fotografií, za které se vám odměníme a protože jsme obchod s vínem a delikatesami, tak se máte opravdu nač těšit!
Oblast Alto Adige Trentino
Kuchyně v této oblasti je hodně ovlivněná rakouskou a německou gastronomií. Proto zde můžete často narazit na spoustu domácích špeků, salámů a sýrů. Jelikož se nacházíme v horské oblasti, tak jsou jejich pokrmy často zaměřené tak, aby vás zahřály.
Začneme trošičko zostra! Což takhle dát si brzlík?!
Telecí brzlík v dospělosti zaniká, takže ho nalezneme jen u mladých zvířat. V gastronomii se většinou používá jen vnitřní „ořech“, který po blanšírování a očištění lze upravit na x způsobů. Brzlík po tepelné úpravě bude jemný a mléčný s delikátní chutí! Při koupi je nutné dbát na čerstvost. Měl by mít narůžovělou barvu, jemnou vůni a kompaktní strukturu!
Když si domů takovouto surovinu přineseme, tak jí opláchneme a naložíme do studené vody s troškou vinného octa a soli. Vodu po dobu 1-2 hodin měníme pokaždé, když zrůžoví.
Poté brzlík blanšírujte několik minut ve vroucí vodě. Postačí 10-15 minut. Brzlík vyjmeme z vody, počkáme až vychladne a odstraníme blánu, která ho pokrývá.
Zabalte brzlík do utěrky, lehce ho zatěžte a nechte, aby z něj odkapala přebytečná voda. Zabere to asi hodinku.
Co budete ještě potřebovat:
hladkou mouku, přepuštěné máslo, 2 bobkové listy, bílé víno, sůl, pepř a kostičku studeného másla
Brzlík poté nakrájejte asi na 4 cm kostičky a obalte v hladké mouce.
Na pánvi rozpusťte přepuštěné máslo, přidejte bobkový list a brzlík pozvolna opékejte dokud nebude ze všech stran dozlatova opečený. Poté zvyšte plamen a přilejte 1 dcl bílého vína a vařte, dokud se víno neodpaří, ale ne zcela! Stáhněte z plotny! Osolte, opepřete, přidejte kostku studeného másla a promíchejte. Vznikne vám jemná omáčka a pokrm je hotový.
Podávejte s listovým špenátem nebo s listy dušené kapusty.
K takovému pokrmu bude nejlepší Dalis rosé z vinařství Endrizzi, nebo Pinot Bianco, Schulthauser z vinařství St. Michael Eppan.
Takovýto pokrm totiž potřebuje svěžest a ovocitost a jemnou strukturu mladých vín. Právě svěžest a ovocitost se krásně propojí s jemnou a až mléčnou strukturou brzlíku a vyčaruje vám v ústech pocit příjemného spojení obou chutí.
Dobrou chuť a na zdraví.
Team La Fattoria!
TIP: brzlík se dá upravovat opravdu na hodně způsobů. Jedním z těch nejpopulárnějších jsou obalované kousky v trojobalu jako řízek.